Nieuwe game-wet ingediend bij Amerikaans congres

Maarten (kepler)
De senatoren Clinton, Lieberman, en Bayh hebben een nieuw wetsvoorstel ingediend bij het Amerikaanse congres over het beperken van de verkoop van games. De wet houdt in dat de leeftijd-rating van games strenger wordt toegepast. Managers van de winkels die games aan te jonge gamers verkopen zullen een boete krijgen wanneer ze gepakt worden.

"Video games are hot holiday items, and there are certainly wonderful games that help our children learn and increase hand and eye coordination. However, there are also games that are just not appropriate for our nation's youth. This bill will help empower parents by making sure their kids can't walk into a store and buy a video game that has graphic, violent and pornographic content." Aldus Hillary Clinton.

Winkelmanagers kunnen de eerste keer een boete van maximaal 1000 dollar krijgen of 100 uur sociale dienstverlening. Wanneer iemand daarna weer wordt betrapt dan kan de boete oplopen tot 5000 dollar of 500 uur dienstverlening. Deze boetes kunnen voorkomen worden door te vragen om een geldig identiteitsbewijs van de koper of te zorgen dat de winkel een systeem heeft om de leeftijd te bepalen (bijvoorbeeld door een ledenbestand).

Naast de boetes staat er in de wet dat het rating-systeem elk jaar onafhankelijk moet worden beoordeeld. Ook de FTC (Federal Trade Commission) krijgt meer verantwoordelijkheden en macht. Ze moeten bijvoorbeeld games onderzoeken wanneer blijkt dat er onderdelen in zitten die de rating-commissie niet heeft gezien (zoals de seks-game in San Andreas). De FTC zal ook beter moeten luisteren naar klachten van consumenten over verkeerde ratings bij bepaalde games.

Clinton heeft in haar verklaring bij het wetsvoorstel verteld dat eenzelfde soort wet ook is aangenomen in Illinois, Michigan en in Californië. Ze vergeet echter te vermelden dat de wet in Illinois ongrondwettelijk is verklaard en in Michigan wordt nader onderzocht of de wet wel toegestaan is. Het grote verschil is echter dat de wet van Clinton niet de verkoop verbiedt, maar kijkt naar de rating die meegegeven wordt aan een game.