Carrière Uwe Boll in 2006 ten einde?

Mark (Strolie75)
Velen vragen zich af hoe het toch mogelijk is dat een regisseur als Uwe Boll films blijft maken terwijl deze universeel door critici worden afgekraakt en nauwelijks geld opleveren. Het antwoord ligt volgens de online encyclopedie Wikipedia in een maas in de Duitse belastingwet.

Uwe Boll legt zelf contacten met Duitse financiers die de film geheel bekostigen. Een artikel in de Duitse belastingwet zegt dat geldschieters die een film met Duits geld bekostigen eventuele verliezen kunnen afschrijven via hun belastingaangifte. Simpel gezegd: Uwe regelt een zak geld mee en een eventuele flop kost de studio en de financiers niks, elke eventuele winst is mooi meegenomen. In Hollywood staat deze wijze van financiering bekend als "stupid german money". De Duitse geldschieters zijn er dus bij gebaat om zo snel als het kan zoveel mogelijk films, liefst met een beetje bekende naam, in elkaar te draaien. Uwe Boll en franchises van B-games zijn hiervoor dus uitermate geschikt.

Echter, de Duitse belastingwet is aangepast. Vanaf 1 januari 2006 is het niet langer meer mogelijk om eventuele verliezen die gemaakt zijn door mislukte films van de belasting af te trekken. Of dit daadwerkelijk het einde van Uwe Bolls carričre betekent is afwachten. Maar het is moeilijk voor te stellen dat een studio hem, gezien zijn eerder behaalde resultaten, nog in dienst zal nemen om een film te regisseren wanneer ze zelf het geld moeten voorschieten.

Overigens is Uwe Boll's nieuwste "meesterwerk" een verfilming van het spel Dungeon Siege. Volgens eigen zeggen wordt deze film zo episch dat Uwe zich genoodzaakt ziet hem, net als Kill Bill, in tweeën te splitsen.


Exit Uwe Boll?