Xbox software op je TV?

Maarten (kepler)
Microsoft overweegt om de Xbox software te licenseren aan andere hardware bedrijven. Bill Gates heeft dit tegen een Japanse krant gezegd deze week. De Japanse woordvoerder van Microsoft heeft bevestigd dat Microsoft er aan zit te denken om de software te licenseren, maar er is nog geen beslissing gemaakt. Het is slechts één optie die Microsoft overweegt om hun marktaandeel in de console-wereld te vergroten.
"[...]
it's possible that we could start seeing televisions or other consumer devices that are capable of playing Xbox games out of the box or PC manufacturers such as Hewlett Packard or Dell could license the software in order to sell Xbox compatibility as an option on gamer-oriented personal computers."
[...]"


Het is echter niet duidelijk wat Bill Gates precies bedoelt met het licenseren van de software aan andere bedrijven en of hij de huidige Xbox bedoelt of de Xbox 360. Ook heeft hij geen mededelingen gedaan over bedrijven die geinteresseerd zijn en om welke software het precies gaat. Waarschijnlijk zal de tactiek ongeveer hetzelfde zijn als met Windows software. Computer fabrikanten kunnen Windows op hun computers installeren, en met de Xbox software willen ze ook eenzelfde soort constructie gaan toepassen. Critici zijn nu al aan het roepen dat dit een zet is in hun Monopolie-spel en dat Microsoft op deze manier een oneerlijke voorsprong verkrijgt in de console-oorlog.

Als Gates de huidige Xbox software bedoelde dan proberen ze hiermee waarschijnlijk de Xbox nog een beetje in leven te houden terwijl ze bezig zijn met de Xbox 360. Sega heeft ook geprobeerd om de Dreamcast op een chip te fabriceren en vervolgens te in te bouwen in andere hardware producten, het verschil hiermee is dat Microsoft de software wil verkopen.

Een Microsoft medewerker had GameSpot hierover het volgende te vertellen: "There's certainly a potential for other hardware companies to manufacture Xbox some day in the future, but that is not something we're focused on right now."