Interview met Fatal1ty

Efraim (E_Motion)
Johnathan "Fatal1ty" Wendel. Hij wordt algemeen gezien als de beste gamer ter wereld; hardwarefabrikant Abit heeft zelfs zijn naam verbonden aan een lijn nieuwe producten, zoals het Fatal1ty/PWX Gaming System en het Fatal1ty moederbord.

Als een deel van deze sponsordeal met Abit gaat Fatal1ty de hele wereld over om gamers een kans te geven het tegen hem op te nemen. Op dit moment is hij bezig met een Europese tour, die hem onder andere langs Rotterdam heeft gestuurd. Boomtown hield een interview met hem, en de mensen om hem heen, toen hij in Leicester, Engeland was.

Steven Chen van Abit: "Abit geniet al veel succes met high-end gaming systemen, en ik denk dat het steeds belangrijker wordt om de gamersmarkt aan te spreken." Het is geen geheim dat PC gamers bereid zijn om veel geld uit te geven om de beste onderdelen op de markt te krijgen, en de Fatal1ty serie is ontworpen om deze kritische, maar erg lucratieve markt te bedienen.

Over Fatal1ty zelf had de UK Sales Director van Abit het volgende te zeggen: "Alles is mogelijk, maar ik denk dat het niet belangrijk is of je hem wel of niet verslaat. Het belangrijkste is dat we gamers een potje laten spelen tegen de nummer één gamer in de wereld."

De deal met Abit is natuurlijk voor beide partijen positief. Fatal1ty krijgt een kans om gamen als een professionele sport te promoten, en Abit heeft een herkenbaar gezicht om aan hun producten te koppelen.

De geldprijs van 1000 pond (bijna 1500 euro) voor diegene die Fatal1ty kan verslaan is niet meer dan een formaliteit. In een vergelijkbaar evenement in Los Angeles, kregen 100 uitdagers het niet voor elkaar om meer dan 1 frag te scoren.

"Hij reageert erg snel, hij heeft bijna onmenselijke reflexen", zei Robert Johnson, een van de vele uitdagers. "Hij kan erg goed strafen, en hij is ook zeer goed in het voorspellen waar je gaat zijn. Je komt om een hoek, en daar staat hij al. Ik denk dat de enige manier om hem te verslaan het inzetten van een vijfjarige is zonder vooropgezette meningen. Hij kan heel goed lezen hoe mensen het spel spelen, en hoe mensen het spel zouden spelen. Het is niet alleen hoe je speelt,
maar het is ook dat hij weet wat je volgende zet gaat worden."

Het spreken met mensen die het tegen Fatal1ty hebben opgenomen, samen met het spreken met Fatal1ty zelf, geeft een interessante blik op de vaardigheden die nodig zijn om een succesvolle FPS gamer te worden.

Fatal1ty: "De meeste mensen kunnen niet echt op tegen mijn uithoudingsvermogen. Ik ben erg toegewijd, ik speel elke dag games vier of vijf uur aan één stuk." Ook vindt hij het veel belangrijker om tegen mensen te spelen in tegenstelling tot het oefenen tegen bots. "Ik oefen eigenlijk helemaal niet met bots. Ik oefen de hele tijd met mensen, en of ze nou newbies zijn of professionals, ik denk dat je van iedereen wel iets kan leren."

Het is natuurlijk geen geheim dat oefening en toewijding je vaardigheden verbeteren, maar het lijkt er op dat de echte sleutel tot het worden van een FPS kampioen in je geest zit, zo legt Johnathan uit. "Een goede oog-hand coördinatie en snelle reflexen zijn natuurlijk erg belangrijk, maar belangrijker is het weten hoe te winnen. Ik denk dat het leren hoe te winnen in sport over is gegaan naar mijn gamen. Een groot deel is je houding."

"Ik focus op een aanvallend spel. Ik heb altijd een spelplan klaarliggen als ik een toernooi in ga, en ik zet regels voor mezelf neer. Ik vertel mezelf 'Ik ga zo en zo spelen, tenzij er dit gebeurt, dan ga ik zo en zo spelen'. Ik probeer nooit te gek te spelen. Je moet ook leren om te veranderen. Je kan niet altijd op dezelfde manier spelen, anders zullen de goede spelers je altijd verslaan. Ik verander mijn spelplan constant, en ik doe nooit één ding hetzelfde tijdens en voor een heel spel."

Naast zijn discipline en focus, wint Fatal1ty ook door het simpelweg slimmer spelen dan zijn tegenstanders, door vooruit te denken naar hun volgende zet, en het voorkomen voordat ze kunnen beginnen met de uitvoering. Het is niet alleen een strijd van de reflexen, maar ook van de geest. "Wanneer ik over mijn tegenstander denk, denk ik aan het wapen dat hij in zijn hand heeft, waar hij vandaan komt, in welke posities hij in het nadeel is, en in welke positie ik zelf een voordeel heb. Het is alsof ik een loper heb en hij een koningin, en alsof ik weet hoe ik met mijn stuk zijn stuk kan verslaan." Er zijn een dozijn dingen om tegelijk aan te denken, en hoewel mensen snel denken dat FPS alleen om snelheid draait, denkt Johnathan dat het succes verborgen ligt in de geest. "Het lijkt zeker op schaken. Ik doe een zet, en jij moet tegenzetten doen. Doe je dat niet, versla ik je."

Fatal1ty had het geluk dat zijn familie en vrienden zijn pro-gaming carrière steunden. "Ze steunen me natuurlijk, ze waren eerst erg skeptisch en dachten dat ik gek was, maar ze draaiden snel bij toen ik meer geld won dan ik normaal in een jaar kan verdienen." Zijn advies naar mensen die hem graag willen opvolgen blijft echter dat ze hun opleiding niet moeten vergeten. "Als je nog jong bent, en nog op school zit, dan komt dat natuurlijk op de eerste plaats. Het spelen van sport is
goed om je mentaal te trainen en om je te leren hoe je moet winnen. Speel 's avonds natuurlijk games, met vrienden, of ga naar plaatselijke LAN parties. Als je een kans krijgt, ga naar een groot evenement en geniet ervan. Die evenementen zijn echt super, met twee- of drieduizend man LANnen. Het is ongelooflijk leuk, iedereen eet pizza, het is een erg goede 'guys' night out'.

Team-based shooters zoals Counterstrike en Battlefield is Johnathan wat minder enthousiast over. Tenminste, als het gaat om professioneel gamen.

"Ik hou ervan om ze te spelen, maar ik denk niet dat je ervan kan leven. Als je je geld wil verdienen met gamen, moet je één tegen één gamen. Ik heb drie weken geleden $25000 gewonnen op QuakeCon en de mensen die in het team toernooi eerste zijn geworden kregen maar $2000 per persoon. Het geld zit hem in één tegen één. Één tegen één is zeker weten het beste, het is erg makkelijk voor toeschouwers om het te volgen en te begrijpen, net zoals een
bokswedstrijd."

Johnathan "Fatal1ty" Wendel's tour is door heel Europa gegaan en beleeft zijn finale in Moskou op de ABIT Open Cup 2004, die vandaag gehouden wordt.

Het originele artikel is hier te vinden.