Orkaan Bill is de eerste van het seizoen

Marc (MPG)

Tropische storm Bill is inmiddels uitgegroeid tot een orkaan. Dat meldt het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in Miami, in de VS. "Bill is nu een orkaan, de eerste van het Atlantische seizoen 2009", luidt de mededeling van het NHC.

Een storm wordt een orkaan als de windsnelheden boven de 119 kilometer per uur komen. Volgens het NHC zal Bill de komende dagen nog in kracht toenemen boven het warme zeewater. "Tegen woensdag kan Bill uitgroeien tot een grote orkaan, van categorie 3 of zelfs 4", meldt het centrum. Vanochtend bevond de orkaan zich in het midden van de Atlantische Oceaan en hij beweegt zich met een snelheid van 35 kilometer per uur voort in west-noordwestelijke richting.

De Amerikaanse staat Florida heeft intussen te kampen met tropische storm Claudette, die in de Golf van Mexico ontstond. De storm bereikte de kust in de buurt van het eiland Santa Rosa. De storm gaat gepaard met veel regen en windstoten tot 85 kilometer per uur. Hulpdiensten in Florida vrezen voor overstromingen.

De tropische storm Ana is inmiddels verzwakt tot een tropische depressie. Hoewel Ana nog verder zou afzwakken, heeft het eiland Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) te kampen met hevige regenval ten gevolge van deze storm.  

Meer over Hurricane Season 2009 lees je natuulijk in ons subforum De Elementen.