Huiswerk kwijt door blunder Amazon

Redactie

"Mijn hond heeft mijn huiswerk opgegeten", daar kon je in de jaren tachtig misschien nog mee aankomen. Anno 2009 is er een beter excuus voorhanden: Amazon heeft mijn aantekeningen kwijtgemaakt!

De internetboekhandel hing namelijk onlangs zelf de Big Brother uit door het boek 1984 van George Orwell van duizenden Kindles (e-bookreaders) te wissen, zonder de gebruikers daarvan op de hoogte te stellen. Er zouden namelijk illegale virtuele exemplaren van het boek circuleren.

Maar 1984 was nou net het boek waar scholier Justin Gawronski binnenkort een toets over moet maken. In zijn e-bookreader had hij allerlei nuttige aantekeningen gemaakt in Orwells tekst. Alles kwijt!

Deze week diende hij een schadeclaim in voor het werk dat hij voor niets had gedaan. Ook wordt geëist dat Amazon nooit meer zomaar boeken of andere content van de Kindle mag verwijderen. Gawronski’s advocaat Jay Edelson vergeleek deze praktijk met het hacken van Amazons betaalsysteem om een verkeerde betaling te corrigeren.

Jeff Bezos, topman van Amazon, is inmiddels al publiekelijk door het stof gegaan. "We verdienen de kritiek die we nu krijgen", aldus de CEO in zijn mea culpa-verklaring.


Huiswerk kwijt door blunder Amazon  (foto: DAG)