'Geen loonstijging in de detailhandel'

Redactie
Werknemers in de detailhandel hoeven de komende periode niet te rekenen op een loonstijging. Deze verwachting sprak de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vandaag uit bij de presentatie van het jaarverslag 2008.

De overkoepelende werkgeversorganisatie stelt voorop dat de werkgelegenheid in de winkels behouden moet blijven. Maar de looneisen van de vakbonden, zoals collectieve loonsverhogingen van meer dan 3 procent, vormen een risico voor bedrijven die het nu moeilijk hebben, aldus de RND. "Een algemene verhoging van loonkosten is nadelig voor de concurrentiepositie van winkeliers." Volgens de werkgeversorganisatie zullen bedrijven dan in de kosten moeten snijden en banen schrappen.

Om dat te voorkomen wil de RND de arbeidsvoorwaarden 'moderniseren'. Zo vindt de organisatie de bepalingen rond toeslagen en werktijdregelingen niet meer van deze tijd. In veel cao's is bijvoorbeeld nog geregeld dat ervaren medewerkers niet op zaterdag mogen werken. De flexibele arbeidsverhoudingen vragen om aanpassing van de cao's, meent de RND. De werkgevers vinden dat de detailhandel ook met minder dan de huidige dertig cao's kan.