Plasterk trekt 20 miljoen uit voor lerarentekort

Redactie

Minister Plasterk van Onderwijs trekt 20 miljoen euro uit voor vernieuwende oplossingen voor het lerarentekort. Hij kondigt dit vandaag aan tijdens de conferentie Innovatiekracht Onderwijs in Amsterdam.

Het betreft nieuw geld uit het Fonds Economische Structuurversterking, ofwel de aardgasbaten. Met het geld kunnen scholen in basis- en voortgezet onderwijs experimenten beginnen om de kwaliteit van het onderwijs overeind te houden in een tijd waarin het lerarentekort steeds groter wordt.

"Je kunt denken aan onderwijsassistenten die een deel van het nakijkwerk overnemen, zodat de docent zelf kan blijven lesgeven, of aan toepassingen van 'serious gaming', waarbij situaties die leerlingen kennen van computerspellen worden gebruikt om kennis en vaardigheden over te dragen", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Ook kunnen er projecten voor het zogeheten Wikiwijs mee gefinancierd worden, een voor docenten toegankelijke database van lesmateriaal, vergelijkbaar met de internetencyclopedie Wikipedia.

De bedoeling van het stimuleringsgeld is te blijven nadenken over mogelijkheden voor bijvoorbeeld ict-toepassingen, maar ook een flexibeler schoolorganisatie of een andere arbeidsverdeling om aan de ene kant de gekwalificeerde docent zo effectief mogelijk in te zetten, en aan de andere kant te voorkomen dat diens werkdruk te veel wordt verhoogd, of het werkplezier verdwijnt.

Hoe de regeling er precies uit gaat zien, wordt later dit jaar bekend. Het is de bedoeling dat de experimenten in het schooljaar 2010-2011 van start gaan.

Vanwege de grote groepen leraren die de komende jaren met pensioen gaan, zijn er de komende tien jaar circa 100 duizend extra leerkrachten nodig. Eerder trof minister Plasterk maatregelen om het salaris van docenten te verbeteren en de opname van zij-instromers te bevorderen.


Plasterk trekt 20 miljoen uit voor lerarentekort  (foto: DAG)