Benoeming nieuwe NAVO-baas onzeker

Redactie
De geplande benoeming van een opvolger voor NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer bij de komende NAVO-top vrijdag en zaterdag is onzeker geworden. "Ik weet niet hoeveel tijd er nodig is", stelde De Hoop Scheffer maandag tegen journalisten in Brussel.

De Deense premier Anders Fogh Rasmussen is de gedoodverfde opvolger van De Hoop Scheffer die op 31 juli vertrekt. Maar zijn benoeming stuit op grote bezwaren van Turkije, een van de oudste NAVO-lidstaten.

De Turkse premier Tayyip Erdogan herinnert zich dat Rasmussen de omstreden Deense spotprenten van Mohammed steeds heeft verdedigd. Volgens de Turkse premier hebben moslimlanden hem gevraagd de benoeming van Rasmussen te dwarsbomen.

Een Amerikaanse diplomaat binnen de NAVO zei dat er nog geen consensus is over Rasmussen. Volgens hem vragen sommigen zch af of hij wel de beste kandidaat is in een periode dat het militaire bondgenootschap zijn best doet de banden aan te halen met islamitische landen. De VS hebben wel hun uitdrukkelijke steun voor Rasmussen uitgesproken. De NAVO kan ook bij latere bijeenkomsten nog beslissen over de benoeming.