Online vrienden maken gaat snel, ze verliezen ook

Redactie
Vrienden maken gaat online sneller dan in het echt. Daarbij maakt het geen verschil of mensen die online communiceren elkaar via een webcam kunnen zien of niet. Dat is opmerkelijk, zegt communicatiewetenschapster Marjolijn Antheunis (Universiteit van Amsterdam, Onderzoekscentrum Jeugd en Media). Want de meeste wetenschappers menen dat het juist wél veel uitmaakt of je iemand ziet.

Allerlei onderzoek laat zien dat aantrekkelijke mensen altijd aardiger worden gevonden. Geldt dat voor het maken van vrienden dan niet?

Antheunis, die volgende week donderdag promoveert op onderzoek naar het effect van online communicatie op het vormen van vriendschappen: "Ik heb het niet gevonden. Waarschijnlijk maakt het wel uit als iemand een partner zoekt, maar daar ging mijn onderzoek niet over."

Mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten via het chatprogramma MSN of de netwerksite Hyves, voelen minder schroom elkaar vragen te stellen en iets over zichzelf te vertellen. Zo komen ze sneller meer dingen van elkaar te weten dan mensen die elkaar de eerste keer face to face ontmoeten. Want die zijn veel terughoudender in hun vragen en antwoorden.

"Online komen mensen sneller tot de kern", zegt Antheunis. "Dat betekent ook dat ze sneller selecteren. Hoe meer mensen wat betreft belangstelling en hobby's op elkaar lijken, des te groter de kans dat ze vrienden worden. Andersom wordt het contact sneller verbroken wanneer zulke gedeelde interessen ontbreken."

Dat online vrienden vinden sneller en beter gaat, betekent niet dat virtuele vrienden net zoveel waard zijn als echte. Reguliere vriendschappen en vriendschappen die online zijn begonnen en 'in het echt' zijn voortgezet, zijn een langer leven beschoren dan virtuele.

Antheunis: "Puur virtuele vriendschappen, die er trouwens maar heel weinig zijn, hebben een lagere kwaliteit dan echte. Ze worden makkelijker afgebroken of verwaarloosd. Online voelen mensen zich vrijer om te doen wat ze voelen, en spelen fatsoensnormen een kleinere rol."

Ouders wier kinderen veel msn'en of vaak op Hyves zitten, hoeven zich geen zorgen te maken, zegt ze. "Die kinderen zien de meeste van hun vrienden ook in het echt."

Online vrienden maken gaat snel, ze verliezen ook  (foto: DAG)