Grammy's in Los Angeles uitgereikt

Redactie
Het opmerkelijke samenwerkingsverband tussen Led Zeppelin-voorman Robert Plant en countryzangeres Alison Krauss heeft gisteren (lokale tijd) in Los Angeles de Grammy Awards gedomineerd. Het duo won vijf Awards, waaronder de felbegeerde Grammy voor het beste album van het jaar voor hun cd Raising Sand. De Grammy's gelden als de belangrijkste muziekprijzen ter wereld.

Plant en Krauss kregen verder de Grammy voor beste opname van het jaar voor het lied Please Read The Letter. De Britse zangeres Adele won twee Grammy's. Ze werd verkozen tot de beste nieuwe artiest en met haar nummer Chasing Pavements won ze de Grammy voor het beste vrouwelijke optreden. Haar tegenhanger in die categorie is zanger John Mayer, die de Grammy voor beste mannelijke optreden in de wacht sleepte met zijn nummer Say.

Het Britse Coldplay scoorde met hun hit Viva La Vida. Ze wonnen met het nummer onder meer Grammy's voor het beste nummer van het jaar en het beste popoptreden van een duo of groep met vocals. Ook wonnen ze in de categorie beste rockalbum.

Rapper Lil' Wayne viel eveneens in de prijzen. Zo mocht de 26-jarige rapper onder meer de Grammy's voor het beste rap-nummer, het beste rap album en beste solo rapoptreden in zijn zak steken. De Grammy voor het beste R&Balbum ging naar zangeres Jennifer Hudson.

Ook artiesten als Bruce Springsteen (beste rocknummer), Duffy (beste popalbum) en George Strait (beste country-album) gingen niet met lege handen naar huis. Radiohead won de Grammy voor het beste alternatieve muziekalbum.

  (foto: ANP)