Kosten stadion Londen 2012 stijgen sterk

Redactie
De kosten van een aantal projecten voor de Olympische Spelen van 2012 blijven stijgen. De bouw van het prestigieuze olympisch stadion in Oost-Londen is in een jaar tijd 10 procent duurder geworden.

In november 2007 werd uitgegaan van een budget van 496 miljoen pond; dat was eind vorig jaar gestegen tot 547 miljoen (624 miljoen euro). In het oorspronkelijke bidbook uit 2004 was de schatting 282 miljoen.

De internationale kredietcrisis en de structurele veranderingen aan het dak van het stadion zijn de oorzaak van de flinke kostenstijging. De Britse overheid maakte dat bekend in het jaarlijkse rapport over de vorderingen van de voorbereiding op de Spelen. Het nieuwe zwemstadion is sinds de laatste raming in september 'slechts' vijf miljoen pond duurder geworden: nu 251 miljoen.

Er zullen kostenbesparende maatregelen worden genomen om het totale budget van 9,3 miljard niet te overschrijden. Die garantie gaf minister van olympische zaken Tessa Jowell gisteren. "Dit laat zien dat we binnen de begroting willen blijven ondanks de huidige economische recessie. Sommige complexen vallen naar verwachting duurder uit, maar dat wordt gecompenseerd door besparingen op de infrastructuur en de omgeving."