Impasse over spoedwet wegverbreding duurt voort

Redactie

De impasse over de behandeling van de Spoedwet wegverbreding van minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) duurt voort. Tijdens de behandeling van de begroting van Verkeer en Waterstaat konden Kamer en minister het gisteren opnieuw niet eens worden.

Eurlings wil dat de spoedwet, waarmee snelwegen op dertig plaatsen kunnen worden verbreed, bij voorkeur nog voor het kerstreces wordt behandeld in de Tweede Kamer. De bewindsman wil namelijk dat de schoppen zo snel mogelijk de grond in gaan. De Kamer drong er tweemaal tevergeefs op aan om de wet voor de behandeling eerst opnieuw voor advies naar de Raad van State te sturen. En gisteren werd daar opnieuw op aangedrongen.

De bewindsman ziet hier niets in, omdat de wet al een keer bij de Raad van State is geweest, waarna het voorstel op tal van punten is gewijzigd. Ook gisteren legde hij opnieuw uit waarom het niet nodig is opnieuw advies te vragen over de aangebrachte wijzigingen. "Het hoeft niet, zeggen alle juridische experts van mijn departement. De regering staat er voor in dat het een zorgvuldige wet is."

Het leidde tot een harde aanvaring tussen Eurlings en VVD'er Paul de Krom. De Krom zou politieke spelletjes spelen door opeens voor een nieuw advies van de Raad van State te zijn, terwijl hij eerder geen bezwaar had. De Krom verweet Eurlings op zijn beurt met deze suggestie politiek te bedrijven die 'niet integer' is. Als er een partij is die altijd op snelle besluitvorming hamert dan is het de VVD wel, aldus De Krom. "Maar snelheid moet niet ten koste gaan van zorgvuldigheid."

Emile Roemer (SP) vroeg zich af wat de minster 'te verbergen' heeft, omdat een spoedadvies van de Raad van State niet langer dan een week hoeft te duren. De SGP sprak bij monde van Kees van der Staaij de zorg uit dat de wet misschien meer omvat dan de dertig projecten en de mogelijkheid biedt meer grote infrastructurele projecten te starten, zonder dat de effecten op het milieu goed in kaart zijn gebracht.

Eurlings zegde bereid te zijn deze zorgen weg te nemen, door de wet op dit punt 'scherp te concretiseren'. Hij stuurt de Kamerleden een lijstje met daarin de grote projecten waarvan de effecten op het milieu wel in kaart worden gebracht en dus buiten de spoedwet vallen. Desalniettemin kwamen Kamer en bewindsman er niet uit. Besloten werd dat Eurlings die zorgen die in de Kamer bestaan opnieuw in overweging neemt. De Kamer zal op haar beurt zonder de minister erbij opnieuw praten over de behandeling van de spoedwet.