Een raadsheer van zaak-Holleeder gehaald

Redactie
De wrakingskamer van de gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren een van de vier raadsheren van het gerechtshof in Amsterdam die het hoger beroep van de zaak-Holleeder behandelen, van de zaak gehaald. Dat is gebeurd vanwege een verwantschap tussen deze rechter en een belangrijke getuige in deze zaak.

De advocaten van Holleeder, Stijn Franken en Jan-Hein Kuijpers, hadden gevraagd om alle rechters van de zaak te halen. Zij menen dat de raadsheren niet in staat zijn het proces objectief te voeren.

De gewraakte raadsheer is M. Gonggrijp-Van Mourik. Getuige Dennis Prins is de levenspartner van een nicht van de echtgenoot van Gonggrijp. Prins' verklaringen zijn door de rechtbank als bewijs gebruikt, toen zij Holleeder eind vorig jaar tot negen jaar cel veroordeelde. Holleeder is veroordeeld wegens het afpersen van diverse zakenlieden, onder wie de in mei 2004 doodgeschoten Willem Endstra.

Het wrakingsverzoek van Holleeders advocaten stoelde mede op het feit dat het gerechtshof heeft verzuimd aangifte te doen van mogelijke omkoping van een rechter. Holleeder zou van zowel Willem Endstra als Dennis Prins hebben gehoord dat Endstra de destijds tegen hem lopende strafzaak op voorhand had kunnen "regelen", in die zin dat die zaak van tafel zou gaan, dankzij inspanningen van die rechter.

Mr. Gonggrijp zou die rechter zijn geweest, zo luidde de suggestie. Holleeders verdedigers hebben voor die zware beschuldiging "geen enkel steekhoudend argument" aangevoerd, vindt de wrakingskamer. Endstra werd kort voor zijn gewelddadige dood door de rechtbank in Amsterdam gedeeltelijk buiten vervolging gesteld. Gonggrijp was toen al ruim een jaar weg bij de rechtbank. Voor een aangifte door het hof van een en ander was onvoldoende aanleiding, aldus de wrakingskamer.

De bezwaren van Holleeders raadslieden tegen de overige raadsheren van het hof wees de wrakingskamer allemaal van de hand. Inéén geval ging het eveneens om familieverwantschap met een getuige uit de Holleederzaak, maar de verklaring van die getuige, een oud-notaris, was van een geheel ander gewicht dan de getuigenissen van Prins.

De beslissing van de wrakingskamer heeft tot gevolg dat er geen grote vertraging hoeft op te treden in het proces in hoger beroep tegen Holleeder, zoals bij een over de gehele linie geslaagde wraking het geval zou zijn geweest. Bij eerdere zittingen was een zogeheten reserve-raadsheer present, die nu de plaats van Gonggrijp kan innemen.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers was gematigd tevreden met de beslissing van de wrakingskamer. "Er is in elk geval goed naar de diverse kwesties gekeken en dat stemt tot vreugde", aldus de raadsman.

Een raadsheer van zaak-Holleeder gehaald  (foto: ANP)