Kind met diabetes probleem voor school

Redactie

Zes op de tien kinderen met diabetes zitten op een school waarvan het personeel niets van hun ziekte weet. Daardoor wordt suikerziekte bij scholieren vaak onjuist behandeld.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar schoolkinderen met diabetes. Onjuiste behandeling van deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben: als bloedsuiker bijvoorbeeld te hoog is, kan een kind concentratieproblemen krijgen en in het ergste geval in diabetisch coma raken.

Op de lange termijn kan onjuiste behandeling van diabetes leiden tot complicaties. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en gefinancierd door het farmeceutische bedrijf Novo Nordisk.

Suikerzieke scholieren maken vaak mee dat schoolbesturen zeggen dat het onderwijspersoneel geen medische handelingen mag uitvoeren. Daardoor wordt vaak geen insuline toegediend en geen glucosemetingen verricht. Soms worden kinderen met diabetes door scholen regelrecht geweigerd.

"Kinderen met diabetes vallen overal buiten en zijn afhankelijk van de bereidwilligheid van de school waar zij op zitten", zegt Henk-Jan Aanstoot, kinderarts-diabetoloog. "Een kind met diabetes is echter ook een gewoon kind. We hebben in Nederland te maken met de situatie dat kinderen met de ene aandoening wel en kinderen met de andere aandoening niet in aanmerking komen voor hulp en ondersteuning op school."

Volgens Aanstoot is aanpassing van de schoolomgeving voor kinderen met suikerziekte niet ingewikkeld. "Dat zien we bij enkele scholen in Nederland. Maar bijvoorbeeld ook in Zweden, waar wettelijk is geregeld dat de verantwoordelijkheid voor kinderen met diabetes onder schooltijd bij de school ligt."

De OBS West in Capelle aan den IJssel is wat je noemt een goed schoolvoorbeeld. "De leerkrachten doen allemaal heel erg hun best", zegt Eveline van Gulik. Haar dochter Isabella (9) is leerling van de school en diabetespatiënte. Op school hangt de tas die Isabella altijd meeneemt als ze met de klas ergens naartoe gaat.

In de tas zitten een insulinepen, naaldjes en een A4'tje met instructies voor als Isabella 'laag' zit. Dat wil zeggen als haar bloedsuikerspiegel onder een bepaalde waarde ligt. Sinds een paar maanden heeft ze een insulinepompje, dat spuiten overbodig maakt. "Als het helemaal misgaat met me en ik dus heel 'laag' zit, moet de pomp worden afgekoppeld en moet de school 112 en mijn moeder bellen."