AEX sluit crisisweek hoger af

Redactie

De Amsterdamse beurs heeft een crisisweek vandaag toch met een forse plus afgesloten. Een grootschalig Amerikaanse plan om de financiële sector op te schonen en een verbod op short-selling wisten het sentiment te stutten. De AEX-index sloot 8,6% hoger op 381,83 punten, de Midkap won 5,7% op 547,24 punten en de Smallcap eindigde 4,3% hoger op 508,15 punten.

"Het zijn behoorlijke plussen", zo stelt een handelaar. "Maar we zitten ons nu af te vragen of dit wel kan en of we het gaan vasthouden". Volgens de handelaar startte de Amsterdamse beurs vanochtend al fors hoger, in navolging van de plussen op Wall Street en in het Verre Oosten. "Door de dag heen liepen de Dow-futures op en kroop de AEX ook verder omhoog".

Met name financiële waarden profiteerden vandaag. Zo dikte ING met 21,5% aan, noteerde Aegon een plus van 20,45% en won Fortis 17,1%. Zij waren in deze volgorde de drie grootste stijgers binnen de AEX, overigens op de voet gevolgd door ArcelorMittal (+12,4%) en ASML (+10,5%). Alleen Heineken (-0,7%) en Ahold (-2,9%) eindigden in het rood.

De handelaar voorziet volgende week een 'minder spectaculaire handelsweek' dan de afgelopen vijf dagen het geval was. "Er zijn flinke stappen gezet, maar het is nog niet afgelopen", denkt hij.

Wall Street noteert vandaag in de ochtendhandel opnieuw fors hoger, met om circa 17.45 uur een plus van 3,2% op 11.368,98 punten voor de Dow Jones Industrial Average.

De markt verwerkt een toespraak van de Amerikaanse minister van financiën, Henry Paulson. Hij kondigde een grootschalig plan aan om onverkoopbaar geworden hypotheekeffecten over te nemen van financiele instituten. Paulson riep op tot 'directe actie van beide politieke zijden' en gaat in het weekend samen met het Amerikaanse Congres te werken aan de invoering van nieuwe wetgeving, voor een 'definitieve' aanpak van de kredietcrisis.