Kabinet herziet spoedwet voor wegenaanleg

Redactie

Het kabinet heeft vrijdag een herziene spoedwet aangenomen waarmee snelwegen op dertig locaties kunnen worden verbreed. Nog voor 2011 'gaan de schoppen de grond in', zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) na afloop van de ministerraad.

Het gaat om een aanpassing van een spoedwetsvoorstel waar het kabinet het in juli al over eens werd. De Raad van State had kritiek. Naar aanleiding daarvan heeft het kabinet onder meer de bepaling toegevoegd dat de gevolgen van de aanleg van een weg voor de luchtkwaliteit tot op een kilometer afstand moeten worden berekend. Nu is er geen duidelijke norm, waardoor er lange procedures kunnen ontstaan.

Met de spoedwet wil het kabinet paal en perk stellen aan de mogelijkheden voor bijvoorbeeld milieuorganisaties om de aanleg van wegen langdurig te vertragen door telkens nieuwe procedures aan te spannen. Het kabinet komt later ook nog met andere voorstellen hiervoor.

De spoedwet is bedoeld om dertig knelpunten in het snelwegennet snel te kunnen aanpakken. Nog voor 2011, als de termijn van het kabinet eropzit, wordt met de verbreding van de wegen op deze locaties begonnen, belooft Eurlings. Het merendeel moet ook voor 2011 klaar zijn.