Kabinetsformatie Zimbabwe opgeschort

Redactie

President Robert Mugabe van Zimbabwe en zijn politieke opponenten zijn het niet eens geworden over de verdeling van ministersposten. Dat heeft een woordvoerder van Morgan Tsvangirai's partij, de MDC, donderdag gezegd.

Woordvoerder Nelson Chamisa zei dat de partij van Mugabe alle belangrijke portefeuilles voor zichzelf opeiste. Het ging volgens hem onder andere om het ministerie van binnenlandse zaken, waaronder de politie valt, die verantwoordelijk wordt gehouden voor veel politiek geweld. Ook over de ministeries van buitenlandse zaken, financiën en lokale overheden werden de partijen het niet eens.

Vertegenwoordigers van de partijen is daarom gevraagd terug te gaan naar de onderhandelingstafel. Tsvangirai en een andere oppositieleider, Arthur Mutambara, hervatten het gesprek met Mugabe volgende week, als de president terugkomt van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De besprekingen van donderdag waren de eerste nadat afgelopen maandag een overeenkomst werd gesloten tussen Mugabe en de oppositie. Volgens die overeenkomst blijft Mugabe president maar staat hij een gedeelte van zijn macht af aan Tsvangirai, die premier wordt. Woensdag noemde Mugabe het moeten afstaan van macht 'een vernedering'.


Kabinetsformatie Zimbabwe opgeschort  (foto: DAG)