Zuid-Amerikaanse leiders steunen Morales

Redactie
De politiek leiders van Zuid-Amerika hebben vandaag unaniem hun steun uitgesproken voor de Boliviaanse president Evo Morales. Dat deden zij na een zes uur durend noodoverleg in de Chileense stad Santiago over de crisis in Bolivia.

Bij de top waren de leiders van Chili, Argentinië, Colombia, Ecuador, Paraguay en Uruguay aanwezig. Zij besloten een commissie op te richten die onderzoek gaat doen naar het geweld in de Boliviaanse regio Pando, waar bij onlusten zeker 28 mensen om het leven kwamen.

In Bolvia is een conflict ontstaan over een plan van Morales om de rijkdom in het land opnieuw te verdelen en de lang gediscrimineerde inheemse indiaanse bevolking meer van de rijkdom te laten profiteren. Vier opstandige en overwegend blanke provincies willen juist meer autonomie en zeggenschap over de gasinkomsten.

Morales, de eerste indiaanse president van Bolivia, spreekt van een politieke coup door de leiders van de vier opstandige provincies. De Zuid-Amerikaanse regeringsleiders veroordeelden de handelswijze van de gouverneurs van de provincies.