Reddingsbrigade waarschuwt voor springtij

Redactie
De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) heeft een waarschuwing afgegeven dat het vanmiddag springtij is. In combinatie met de zuidwestenwind die al een aantal dagen waait, kan dit voor zwemmers langs de kust tot onverwacht gevaarlijke situaties leiden.

De Reddingsbrigade heeft vanochtend op de stranden langs Den Haag al vier kinderen uit gevaarlijke stromingen bij golfbrekers moeten redden. Ook gistermiddag raakten al zestien recreanten in de problemen. De KNMI bevestigt dat de verraderlijke zuidwestenwind het hele weekend aanhoudt.

Het springtij begon vanmiddag rond twee uur. Springtij is een vloed die veroorzaakt wordt doordat de getijdenwerking van de zon en de maan elkaar versterken. De maximale hoogte van het water is hierdoor hoger dan bij een normale vloed, die alleen door de maan wordt veroorzaakt.

Doordat de meeste pieren onder water verdwijnen, kunnen zwemmers volgens de medewerkers van de Reddingsbrigade de stromingen rond de golfbrekers nauwelijks inschatten. Bovendien heeft de zuidwestenwind de afgelopen week de bodem tussen de verschillende zandbanken uitgesleten, waardoor de toch al verraderlijke stromingen nog sterker kunnen worden.

De Reddingsbrigade adviseert badgasten vooral niet te ver de zee in te gaan en golfbrekers te mijden.