'Geen weg terug' voor korpschef Zeeland

Redactie
De korpschef van de politie Zeeland sluit een terugkeer naar zijn positie uit. Hij wijst de beschuldigingen aan zijn adres van de hand en spant een rechtszaak aan om zijn gelijk te krijgen. Dat zei Fup Goudswaard vanchtend op Radio 1. Momenteel is de korpschef met buitengewoon verlof.

Goudswaard werd de wacht aangezegd omdat hij van de veiligheidsdienst AIVD niet de voor een korpschef vereiste verklaring van geen bezwaar heeft gekregen. Goudswaard had naar eigen zeggen vijftien jaar geleden een buitenechtelijke relatie met zijn toenmalige leidinggevende. Tegenover de AIVD wilde hij echter haar naam niet noemen. "Op grond daarvan zou ik chantabel zijn." De korpschef heeft het idee een ongelijke strijd te strijden, omdat hij het AIVD-rapport over hem niet zelf kan inzien.

Goudswaard zou ook een afgeschreven politieauto met winst hebben verkocht. Op de radio ontkende hij dat in zijn huidige relatie weer sprake is van buitenechtelijke affaires.

Daarnaast zijn er binnen het korps bezwaren omdat Goudswaard impopulaire maatregelen heeft genomen, zoals die dat uren die agenten niet hebben gewerkt tijdens cao-acties niet worden doorbetaald.

Gisteren zegde de ondernemingsraad van de politie Zeeland met onmiddellijke ingang het vertrouwen in de korpsleiding op. De vertrouwensbreuk werd toen niet nader toegelicht. De korpsleiding en de OR gaan vrijdag opnieuw met elkaar rond de tafel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken mengt zich daar niet in.

Goudswaard denkt door alle commotie in ieder geval niet in zijn functie als korpschef terug te kunnen keren. Hij hoopt dat elders binnen de overheid plek voor hem kan worden gevonden.