Miljoenen smartengeld voor Canadese 'verkrachter'

Redactie

Een Canadees die in 1959 op zijn 14e ten onrechte werd veroordeeld wegens het verkrachten en het vermoorden van een meisje van 12, krijgt miljoenen aan smartengeld. Dat is maandag bekendgemaakt. De man, Steven Bruscott, krijgt een schadevergoeding van 6,5 miljoen Canadese dollars (ruim vier miljoen euro).

De jonge Bruscott werd eind jaren vijftig veroordeeld tot de strop, maar niet opgehangen uit angst voor imagoschade voor Canada als een 14-jarige zou worden geëxecuteerd. Zijn straf werd omgezet in levenslang, en na tien jaar kwam hij vrij. Na zijn vrijlating leidde Bruscott, nu 63, een teruggetrokken leven.

Pas in augustus vorig jaar werd Bruscott vrijgesproken, nadat werd vastgesteld dat het slachtoffer vermoedelijk later dan aanvankelijk werd gedacht is omgebracht. Het hooggerechtshof in Ontario sprak van een justitiële dwaling.

Bruscott en zijn gezin spraken maandag in een verklaring van een bitterzoete bekendmaking. Volgens de Bruscotts kan eigenlijk geen enkel bedrag goedmaken wat hij op jonge leeftijd heeft moeten doorstaan en ook daarna, toen hij vijftig jaar lang ten onrechte door het leven ging als veroordeeld zedendelinquent en moordenaar.