D66: SP moet afdrachtgeld aan voedselbank geven

Redactie
D66 in Deventer wil dat de landelijke SP 25 duizend euro aan een plaatselijke voedselbank schenkt. Volgens fractievoorzitter Marc-Jan Ahne is het landelijk bestuur de gemeente deze geldsom schuldig omdat de twee fractieleden van de SP niet naar raadsvergaderingen komen, terwijl ze daarvoor wel betaald krijgen. Bestuursvoorzitter van de lokale SP Harry Broekhuijs reageert gebeten: "Dit is een stoot onder de gordel."

Bij de SP is het gebruikelijk dat fractieleden hun raadsvergoeding overmaken aan de partij. Vervolgens krijgen ze hun onkosten teruggestort. Omdat de raadsleden nu geen onkosten hebben, sponsort de gemeente volgens Ahne nu de SP.

De fractievoorzitter en een raadslid krijgen volgens Broekhuijs ieder achthonderd euro per maand van Deventer. Dat geld maken ze over aan de landelijke partijkas. De fractievoorzitter zit volgens Broekhuijs sinds het eind van het zomerreces in september met een burn-out thuis. Het tweede raadslid heeft hartproblemen en is te zwak voor een operatie. Ook hij zou sinds september thuiszitten. "Je kunt dus narekenen dat het bedrag van 25 duizend euro niet klopt", zegt Broekhuijs.

Maar volgens Ahne zijn de raadsleden sinds mei niet meer bij een vergadering geweest. "De SP wordt dus niet vertegenwoordigd. Normaal heb ik er geen problemen mee als een ziek raadslid doorbetaald krijgt. Maar hier is geen sprake van loon, dit geld gaat rechtstreeks naar de partij terwijl die nu niet actief is in de gemeente."

De achthonderd euro per maand waarvan Broekhuijs spreekt, blijft volgens Ahne over als de inkomstenbelasting van de 1292 euro is afgetrokken die de raadsleden krijgen. "Maar omdat het geld rechtstreeks naar de SP gaat, wordt er geen inkomstenbelasting over betaald. Omdat de fractievoorzitter in februari zijn ontslag heeft ingediend, kom je dus op twintig maanden onterecht ontvangen vergoeding."

Dat de SP nog steeds geen plaatsvervangers heeft gevonden, komt volgens Broekhuijs door bureaucratie. De gemeente moet iedereen op de kieslijst aanschrijven met de vraag of ze in de raad willen. Allemaal krijgen ze zes weken de tijd om te reageren. Maar een van de mensen op de lijst is verhuisd naar het buitenland. "Hij heeft ondanks ons aandringen niet gereageerd, waardoor veel tijd verloren is gegaan." Maar de bestuursvoorzitter belooft verbetering. "Op 28 mei presenteren we onze nieuwe fractievoorzitter." Ahne wijst erop dat er ook tijdelijke regelingen zijn om voor vervanging te zorgen.

Eind vorig jaar uitten burgemeester, commissarissen van de Koningin en minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) hun bezwaren tegen de afdrachtregeling van de SP. Ter Horst onderzoekt of de regeling kan worden verboden.