Gevangenisstraf voor Egyptische Moslimbroeders

Redactie
Een militaire rechtbank in Caïro heeft dinsdag 25 leden van de Moslimbroederschap, een verboden oppositiebeweging, veroordeeld tot gevangenisstraffen tot tien jaar. Vijftien verdachten werden vrijgesproken. Dat heeft een veiligheidsfunctionaris die het proces bijwoonde gezegd.

De veertig Moslimbroeders waren onder andere aangeklaagd wegens witwassen en terrorisme, maar of de 25 aan beide schuldig zijn verklaard was niet duidelijk.

Een van de advocaten van de verdachten vertelde dat de rechter de zaal binnenkwam, het vonnis voorlas en weer vertrok zonder de advocaten, die buiten stonden, te verwittigen.

Op grond van de noodtoestand die al sinds 1981 van kracht is mag de Egyptische president ook burgers voor militaire rechtbanken brengen. De militaire rechtbank is berucht om zijn strenge vonnissen, waartegen tot voor kort geen beroep mogelijk was. Een recent amendement heeft daar echter verandering in gebracht. De veroordeelden hebben nu zestig dagen de tijd om beroep aan te tekenen.

De hoogste leidier van de Moslimbroederschap, Mohammed Mahdi Akef, had geen goed woord over voor de uitspraak en noemde de Egyptische autoriteiten corrupt en 'een stelletje gangsters'. Hij zei dat er geen bewijs tegen de verdachten was en dat hij had verwacht dat allen zouden worden vrijgesproken. Wat de Moslimbroederschap nu gaat doen wilde hij niet zeggen.

Voordat de uitspraak werd gedaan legden honderden politieagenten een veiligheidskordon rond het gerechtsgebouw. Zij doorzochten auto's en joegen journalisten en familieleden van de verdachten weg. Volgens een veiligheidsfunctionaris werden twintig mensen opgepakt.

Het proces tegen de Moslimbroederschap heeft een jaar geduurd. Onder de veroordeelden zijn de strateeg van de organisatie, Khayrat el-Shater, en de belangrijkste geldschieter, zakenman Hassan Malek. Zij kregen ieder zeven jaar. Ook werd hun bezit, geschat op miljoenen euro's, verbeurd verklaard, wat volgens een advocaat een aanslag betekent op de financiële basis van de Moslimbroederschap.

Leden van de Moslimbroederschap worden regelmatig voor militaire rechtbanken gebracht, maar deze zaak was de grootste van de afgelopen jaren. De verdachten werden eind 2006 opgepakt op grond van een onderzoek dat de regering instelde naar aanleiding van een demonstratie van ongeveer vijftig in het zwarte geklede en gemaskerde studenten van de Al-Azhar universiteit. De regering zag dat als een teken dat de Moslimbroederschap zijn militaire vleugel had doen herleven.

Terwijl het proces aan de gang was werden bij achtereenvolgende razzia's in het land honderden leden en sympathisanten van de Moslimbroederschap opgepakt.

Zeven van de veertig verdachten stonden bij verstek terecht. Van hen kregen er vijf straffen van tien jaar, onder wie de in Zwitserland gevestigde zakenman Youssef Nada, wiens bedrijf in de Verenigde Staten op een terreurlijst staat. Onder de vrijgesproken verdachten waren een journalist en nog een zakenman, Abdel Rahman Saudi, eigenaar van een supermarktketen in Egypte.