Kritiek op gemeenten om controle brandveiligheid

Redactie
Het naleven en controleren van brandveiligheidseisen en milieuregels in gemeentelijke gebouwen laat te wensen over. Dat concludeert de Vrom-inspectie na een rondgang langs onder meer gemeentehuizen, brandweerkazernes, scholen en bibliotheken. Bij 43 van zestig onderzochte locaties werden overtredingen van gebruiks- of milieuvoorschriften geconstateerd.

In 26 locaties werden een of meer milieuregels aan de laars gelapt, in 17 locaties werd zeker één gebruiksvoorschrift overtreden. Overigens gaat het bijna nooit om risicovolle overtredingen, licht de inspectie toe. Als saillant detail wordt uit de onderzoek gelicht dat de overtredingen van de brandveiligheidsvoorschriften vooral in brandweerkazernes werden aangetroffen.

Minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) biedt het rapport dinsdag aan de Tweede Kamer aan. Ze grijpt het resultaat aan om de gemeenten aan te spreken op het vervullen van een voorbeeldfunctie ten opzichte van 'gewone' inrichtingen. Bij het naleven van de regels speelt de beheerder van een pand volgens Vrom een sleutelrol.