Zware straf voor van terrorisme verdacht echtpaar

Redactie
Het echtpaar dat voor betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag terecht stond, heeft van de rechtbank in Rotterdam een onverwacht hoge celstraf gekregen. Beiden kregen dinsdag drie jaar aan hun broek.

Het Openbaar Ministerie (OM) had slechts een jaar cel geëist met daarbij de aantekening dat de twee niet meer de gevangenis in hoefden.

Het gaat om de 26-jarige Hanan S. en haar man, de 30-jarige Lahbib B.. Zij maakten deel uit van de groep rondom de inmiddels veroordeelde terreurverdachten Samir A. en Noureddine el F., maar besloten tegen hen te getuigen. Gezien hun medewerking aan het beramen van terroristische aanslagen op Nederlandse politici, was de eis van het OM volgens de rechters veel te laag.

Aanklager Bart den Hartigh kwam daarom twee weken geleden tot eisen van een jaar cel, met een onvoorwaardelijk deel dat even lang is als de tijd die de verdachten in voorarrest hebben gezeten. De rest zou voorwaardelijk moeten zijn.

De officier van justitie vroeg om deze korte straffen, omdat de verdachten een beperkte rol binnen de terroristische organisatie hebben gespeeld en ze opening van zaken hebben gegeven. Bovendien ondervinden ze de nadelige gevolgen van hun meewerkende houding: Doordat ze tegen Samir A. en de anderen hebben getuigd, zitten B. en S. nu in een getuigenbeschermingsprogramma. Daardoor zijn ze zeer beperkt in hun doen en laten.

B. en S. gaven toe dat ze allerlei dingen hebben gedaan in opdracht van Samir A. en Noureddine el F., maar benadrukten dat ze dat allemaal uit angst deden. Ze waren bang als afvallige moslims gezien te worden als ze zouden weigeren mee te werken en vreesden voor de mogelijke gevolgen voor hun eigen leven.