Ontbossing Sumatra doodt klimaat en dieren

Redactie
Icoon Milieu De grootschalige teloorgang van de jungle op het Indonesische eiland Sumatra is een regelrechte aanslag op het klimaat. De hoeveelheid kooldioxide (CO2) die vrijkomt door de ontbossing in de Sumatraanse provincie Riau, is zelfs al groter dan de jaarlijkse CO2-uitstoot van heel Nederland.

Dat blijkt uit een vandaag verschenen studie van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

In fossiele brandstoffen als olie, kolen en aardgas zijn lang geleden grote hoeveelheden kooldioxide of CO2 opgeslagen. Dat broeikasgas komt bij verbranding weer vrij. De toename van CO2 in de atmosfeer is voor bijna 80 procent afkomstig uit de verbranding van fossiele brandstoffen.

Een andere oorzaak van het versterkte broeikaseffect is de voortschrijdende ontbossing. Bomen leggen tijdens hun groei CO2 vast. Dit komt weer vrij bij de kap.

De ontbossing op Sumatra is het gevolg van de stijgende vraag naar (papier)pulp en palmolie, waarvoor plantages moeten worden ingericht. In het WNF-rapport is nu voor het eerst voor een bepaald gebied onderzocht hoeveel CO2 er nu eigenlijk vrijkomt door het bosverlies.

Uit het onderzoek blijkt dat de afgelopen 25 jaar in Riau (slechtséén van 30 Indonesische provincies) in totaal 65 procent oftewel 4,2 miljoen hectare bos,-een gebied zo groot als Nederland- is verdwenen. Gemiddeld kwam hierbij jaarlijks 190 miljoen ton CO2 vrij. Dat is meer (122 procent) dan de hoeveelheid CO2 die Nederland jaarlijks uitstoot.