Supers willen posters dieven ophangen

Redactie
Icoon BinnenlandsHet Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) onderzoekt of posters van professionele winkeldieven in supermarkten kunnen komen te hangen. De posters zouden een afschrikkende werking moeten hebben. Een zegsvrouw heeft een bericht daarover in het Dagblad van het Noorden bevestigd.

Het CBL wil binnenkort over dit plan in overleg treden met politie, justitie en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). ''Het gaat om de hardnekkige, professionele winkeldief'', beklemtoont de woordvoerster. ''Niet om iemand die één keer een rolletje drop heeft gestolen.'' De juridische obstakels die het plan op zijn weg vindt zijn de wet op de privacy en het portretrecht.

'Mag niet'
Het CBP laat in een reactie weten niet veel voor het plan te voelen. Volgens een zegsvrouw zijn de regels duidelijk en is het voorstel niet in overeenstemming met de wettelijke bescherming persoonsgegevens. ''Wel zouden bijvoorbeeld foto's van de notoire dieven in personeelsruimtes mogen worden opgehangen'', legt ze uit. ''Maar alleen als het om een plek gaat die niet voor buitenstaanders toegankelijk is.''

De supermarkten kunnen op dit moment notoire winkeldieven al een winkelontzegging geven. Desondanks meent het CBL dat er meer maatregelen nodig zijn. Hardnekkige rovers duperen de detailhandel jaarlijks voor zo'n 300 miljoen euro. Een derde van deze schade komt voor rekening van supermarkten. Volgens een zegsman van CBL gaat het om ''om complete schappen met koffie of shampoorekken die worden leeg gehaald''.

Wel bestaan er al speciale websites met foto's van overvallers en winkeldieven waar winkeleigenaren informatie kunnen halen.