Alternatieve arts geschorst

Redactie
Icoon Medisch Het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft per direct een arts geschorst van het Medisch Centrum Maria Magdalena uit Roosendaal voor alternatieve behandeling van (kanker)patiënten. Het college heeft alle klachten over de arts als terecht beoordeeld, maakte het bekend.

Na het onherroepelijk worden van de uitspraak mag de arts zijn beroep in Nederland niet meer uitoefenen. De internist vormde zijn praktijk samen met een orthomoleculair therapeute. Ze ontwikkelden de hypothesen dat patiënten bezeten kunnen zijn door demonen of besmet kunnen zijn door gemuteerde parasieten (malariamutanten).

Wichelroede
Het duo gebruikte een soort wichelroede voor het stellen van de diagnoses. In een zogenoemde 'energetische behandeling' werden patiënten geopereerd door 'goddelijke gidsen'. Zieke organen kregen een beschermende energielaag of nieuwe organen werden gevormd uit goddelijke bron.

Het tuchtcollege noemt in het bijzonder de behandeling van een overleden kankerpatiënte. De arts stopte zonder overleg met de behandelend specialist de voorgeschreven morfine. Onder invloed van de therapeute stopte de vrouw bovendien met haar chemokuur. De arts had moeten ingrijpen, oordelen de tuchtrechters.

Volgens het tuchtcollege heeft de arts zich schuldig gemaakt aan misleiding en ten onrechte de titel gastro-enteroloog gevoerd.

De therapeute moet zich later verantwoorden bij het tuchtcollege van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bovendien aangifte gedaan bij justitie.