Drankverslaafden aan de ontsmettingsdoekjes

Djeez
Belgische alcoholverslaafden worden steeds inventiever om aan hun dagelijkse hoeveelheid drank te komen. Dat blijkt uit een publicatie in het Belgische, medische weekblad De Huisarts. De drankorgels grijpen namelijk massaal naar de met alcohol doordrenkte doekjes, die bedoeld zijn om de handen te desinfecteren.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat bij tweederde van de gevallen van alcoholvergiftiging door desinfecterende doekjes in zieken- en verpleeghuizen sprake was van bewust misbruik. Naar aanleiding van een incident met een alcoholverslaafde patiënt die zware ontwenningsverschijnselen vertoonde, besloot men hier onderzoek naar te doen. Bij deze man bleken namelijk twee flessen ontsmettingsalcohol te liggen, waarvan een tot op de bodem leeg was.

Uit de studie is gebleken dat sinds de ingebruikname van de desinfecterende doekjes in zorginstellingen de blootstelling aan alcohol explosief is gestegen. Vooral volwassen blijken massaal naar de doekjes te grijpen. Slechts kinderen, ouderen en verwarde patiënten worden wel eens abusievelijk onderworpen aan de ontsmettingsdoekjes.