Regels voor persoonsgegevens op internet

Rob (R@b)
Icoon InternetHet College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft vanochtend in Den Haag de richtlijnen voor de publicatie van persoonsgegevens op internet gepresenteerd. Daaruit blijkt dat internetters niet zomaar bijzondere persoonsgegevens over iemand anders op het web moeten publiceren.

Onder die persoonsgegevens worden zaken verstaan als de levensovertuiging of een strafrechtelijk verleden. Zoiets mag alleen met uitdrukkelijke toestemming van de betrokkene. ''Publicatie van persoonlijke gegevens op internet kan mensen jarenlang achtervolgen. Persoonsgegevens moeten daarom zorgvuldig worden gebruikt, juist op internet'', meent de toezichthouder.

Het CBP wil met de richtsnoeren 'Publicatie van persoonsgegevens op internet' helderheid verschaffen over de toepassing van de Wet bescherming persoonsgegevens in een internetomgeving.

Het CBP stelt verder dat de naleving van de wettelijke regels voor het publiceren van persoonsgegevens op internet voor verantwoordelijken, zoals websitehouders, niet lastig of kostbaar is. De belangrijkste regels zijn dat zij de betrokkene informeren over de publicatie van persoonsgegevens, en de gegevens verwijderen als de betrokkene bezwaar maakt tegen publicatie. Ook moeten verantwoordelijken maatregelen nemen om sites met persoonsgegevens te beveiligen.

Tegelijkertijd kunnen burgers zelf veel doen om verantwoordelijken te houden aan hun verplichtingen. Het CBP geeft hierover voorlichting en biedt modelbrieven voor verschillende situaties.

-
Link: Privacywetgeving geldt ook op internet