Ontruiming na brand bij afvalenergiebedrijf

Erwin (Remote)
Icoon BrandEen kantoorpand aan de Australiëhavenweg in Amsterdam-West is vanmiddag ontruimd nadat er brand was uitgebroken in een storthal van het gemeentelijk afvalenergiebedrijf. De rookontwikkeling was zo erg dat ongeveer 60 werknemers hun werkplek moesten verlaten. Een chemische reactie is mogelijk de oorzaak van de brand.

Tussen het afval lagen natriumlampen die waarschijnlijk in contact zijn gekomen met een vloeistof. De aanraking kan voor een directe ontbranding zorgen en dat is mogelijk de oorzaak van het incident. Metingen van de brandweer hebben echter geen bijzondere dingen aan het licht gebracht. Het sein brand meester kon snel gegeven worden en niemand raakte gewond bij de brand. De Arbeidsinspectie is inmiddels op de hoogte gesteld.

Jaarlijks verwerkt de afvalenergiecentrale meer dan 900 duizend ton stedelijk afval en zuiveringsslib. De warmte die ontstaat bij de verbranding wordt omgezet in stoom om op die manier duurzame elektriciteit op te wekken. Er kunnen 161 duizend huishoudens gebruikmaken van de elektriciteit.