Veel prominenten steunen comité Ehsan Jami

Rob (R@b)
Icoon BinnenlandsAntoine Bodar, Bart Jan Spruyt, Hans Teeuwen, Leon de Winter, Joost Zwagerman, Vincent Bijlo, Paul Cliteur en Cisca Dresselhuys zijn enkele van de vele prominenten die de zogeheten steunverklaring voor het Comité van Ex-moslims van PvdA-raadslid Ehsan Jami hebben ondertekend. Dat blijkt uit de lijst die staat op de website Steuncomite-exmoslims.nl.

Politieke steun uit de Kamer is er van Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Opvallendste afwezige is de fractievoorzitter van Jami's eigen partij, de PvdA. De partij liet eerder al weten niet gediend te zijn van de wijze waarop Jami de islam bejegent.

Ook de ChristenUnie tekende niet. De partij vindt de datum van vandaag waarop het comité zich presenteert, 11 september, ongelukkig gekozen. Bovendien kiest fractievoorzitter Arie Slob ''liever mijn eigen bewoordingen om hierover naar buiten te communiceren.'' De SGP ondertekende niet vanwege ''de regelrechte seculiere geest'' die de steunverklaring deels uitademt. Toch steunt de partij Jami en zijn comité, vooral waar het gaat om het tegengaan van de godsdienstdwang van de islam. ''Daar zou de SGP direct voor tekenen'', aldus fractievoorzitter Bas van der Vlies.

Het CDA en D66 vroegen de hele steunverklaring niet aan. SP en Groenlinks wel, maar tekenden niet.

In de steunverklaring stellen de ondertekenaars onder meer dat iedereen volledige vrijheid moet hebben bij het maken van eigen religieuze of levensbeschouwelijke keuzen. Daartoe behoort ook het recht om van godsdienst te veranderen. Ze roepen moslimorganisaties op dit ook te verklaren en geweld tegen afvalligen te veroordelen

Provocerend
Gisteren nam in een Marokkaanse moskee in Amsterdam een groep ex-moslims afstand van Jami's comité. Zij vinden dat Jami met zijn provocerende uitspraken een dekmantel is geworden voor een hetze tegen de islam. Dat het comité zich vandaag op 11-9 officieel presenteert vinden ze helemaal schandelijk. ''Daarmee stelt het comité moslims schaamteloos op een lijn met terroristen'', aldus de boze ex-moslim Peyman Jafari.

Jafari, politicoloog en verbonden aan de Internationale Socialisten, is atheïst, maar onderstreept dat hij en zijn medestanders ''niet bereid zijn zich voor het karretje van islamofoben te laten spannen. Moslims en niet-moslims moeten zich niet tegen elkaar laten uitspelen.''