Oorlogstentoonstelling in reizende bunker

Redactie
Icoon OpmerkelijkDe eerste reizende bunker van Nederland opent in Arnhem de deuren. In de bunker is een tentoonstelling ingericht over het dagelijks leven van mensen in de Tweede Wereldoorlog. De bunker blijft een maand staan en reist in de drie jaar daarna nog langs minimaal zeven andere plekken.

De reizende bunker is een idee van Anno, het promotiebureau voor de Nederlandse geschiedenis. Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS en Pauline Krikke, burgemeester van Arnhem, openen de tentoonstelling.

De bunker is volgens Anno ontwikkeld om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. In de multimediale expositie staan niet de verzetsdaden of heldenmoed centraal, maar dilemma's waarmee elke inwoner van bezet Nederland geconfronteerd kon worden. Met projecties, geluidseffecten en lichtdecors krijgen bezoekers de vraag voorgelegd wat zij gedaan zouden hebben onder die omstandigheden.

Een deel van de tentoonstelling is telkens aangepast aan de regionale gebeurtenissen in de stad waar de bunker staat. Arnhem vormde het strijdtoneel van de mislukte Slag om Arnhem in september 1944. De stad werd kapot geschoten en de inwoners moesten evacueren. De jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem in aanwezigheid van honderden oudstrijders heeft enkele dagen na de opening van de bunker plaats.