Geen tbs voor kindermoord Tolbert

Redactie
Icoon JustitieHet gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag Avi C. veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor het familiedrama in Tolbert. De 47-jarige man werd vorig jaar door de rechtbank in Groningen nog veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Het hof vindt tbs echter niet noodzakelijk. C. ging na de uitspraak in Groningen in beroep bij het hof in Leeuwarden. Het OM eiste twee weken geleden voor het hof ook achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen C. wegens moord op de twee kinderen van zijn ex-vriendin en een poging haar te vermoorden in Tolbert in 2005.

De uitspraak van het hof druist in tegen het oordeel van het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Volgens het PBC heeft de geboren Israeliër een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Daardoor zou er gevaar voor herhaling zijn, één van de voorwaarden voor tbs.

C., die de Nederlandse en Israëlische identiteit heeft, stelde dat hij waanbeelden van de duivel had en daarom de kinderen aanviel. Zonder speedverslaving, C. is inmiddels afgekickt, zouden die waanbeelden echter niet verschijnen en is C. dus niet meer gevaarlijk.