Oppositie in Rusland geweerd van verkiezing

Redactie
Icoon Buitenlands De Russische liberale partij Jabloko is uitgesloten van deelname aan de lokale verkiezingen in de tweede stad van Rusland, Sint Petersburg, die in maart moeten plaatsvinden. De kiescommissie van de stad oordeelde dat een deel van de handtekeningen die elke partij moet inleveren niet rechtsgeldig is. Jabloko is een van de weinige oppositiepartijen die in het stadbestuur plaatshebben.

De lokale stembusgang in Sint Petersburg geldt als een opmaat naar de nationale parlementsverkiezingen eind dit jaar. Volgens politieke waarnemers is de beslissing van de autoriteiten om Jabloko uit Sint Petersburg te weren een waarschuwing aan de leider van de partij, Grigori Javlinski, om weg te blijven bij de nationale stembusgang. Tevens is het een teken aan mogelijke sponsors om geen financiële steun aan oppositiepartijen te verlenen.

Op nationaal niveau zitten er in het Russische parlement helemaal geen liberale partijen meer. De meesten hebben de kiesdrempel van 5 procent niet gehaald bij de laatste parlementsverkiezingen in 2003. De Doema wordt nu sterk gedomineerd door pro-Kremlinpartijen die geen oppositie bieden aan het beleid van president Poetin. Van oppositie is dan ook nauwelijks sprake.