Israëlische president wacht aanklacht voor verkrachting

Bas (Bas028)
Icoon BuitenlandsPresident Moshe Katsav (61) van Israël heeft het parlement gevraagd hem tijdelijk uit zijn functie te ontheffen, omdat hij zal worden aangeklaagd op verdenking van verkrachting van vier vrouwen, machtsmisbruik en seksuele intimidatie. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Israël dat het openbaar ministerie besluit een zittend staatshoofd strafrechtelijk te vervolgen.

Na een half jaar durend onderzoek naar klachten van tien vrouwen heeft de procureur-generaal bij de Hoge Raad besloten, dat er in vier gevallen voldoende bewijzen zijn om Katsav te vervolgen. Katsav wil zijn functie slechts tijdelijk afstaan om zich volledig te concentreren op het herstel van zijn goede naam. Hij ontkent schuldig te zijn.

Namens de vier vrouwen verklaarden hun advocaten dat het "een zeer moeilijke dag voor Israël is, maar een dag van licht voor de rechtsstaat". Twee van de vier vrouwen werkten voor Katsav toen hij minister van Toerisme was, de twee andere maakten in 2003 en 2004 deel uit van de presidentiële staf. Volgens hun advocaten gebruikte Katsav zijn macht als minister en president om hen tot seks te dwingen, in twee gevallen zou het zelfs om verkrachting zijn gegaan. Twee van de vrouwen hebben jarenlang hun verhaal niet durven vertellen, maar toen zich in de zomer van 2006 een groep van tien vrouwen vormde, kwamen zij met hun getuigenissen naar voren.

De toespraak waarin Katsav woensdag zijn onschuld betuigde werd op televisie uitgezonden. De getergde president stampvoette en beschuldigde de politie en de media ervan samen te spannen om hem ten val te brengen, waarbij hij termen liet vallen als "heksenjacht" en "McCartyisme". "Ik ben het doelwit van een van de ergste aanvallen in de geschiedenis van Israël", zei hij. Hij zwoer tot zijn laatste ademtocht te zullen vechten om zijn naam te zuiveren, "zelfs als dat een wereldoorlog betekent".

Het was de eerste keer sinds het schandaal een half jaar geleden losbarstte dat Katsav in het openbaar verscheen. Hij weigerde vragen van verslaggevers te beantwoorden. Zijn vrouw, Gila, zat zachtjes te huilen in de zaal.

Katsav is lid van Likud, dat nu in de oppositie zit en het presidentschap heeft een ceremonieel karakter. Hij meed inmiddels alle openbare verplichtingen. Om Katsav af te zetten zijn de stemmen nodig van driekwart van de parlementsleden. Dertig van de 120 parlementsleden hebben een motie getekend om een afzettingsprocedure in gang te zetten en bijna zeventig hebben gezegd zo'n motie te zullen steunen. Inmiddels heeft ook premier Ehud Olmert zich gevoegd in het koor dat Katsavs aftreden eist.

Met dank aan santax voor de submit.