Priester Abbé Pierre (94) overleden

Robert (eu-Robert)
Icoon BuitenlandsAbbé Pierre, de 94-jarige Franse oprichter van de Emmaüs-beweging, is vanmorgen vroeg in Parijs overleden. Dat heeft de voorzitter van Emmaüs Frankrijk, Martin Hirsch, bekendgemaakt.

De in Lyon geboren Henri Grouès werd in 1938 tot rooms-katholiek priester gewijd. Als kapelaan in de stad Grenoble hielp hij in de tweede wereldoorlog joden en verzetsstrijders onderduiken. Onder de schuilnaam Abbé (Ned.: abt) Pierre wist hij joden het bezette Frankrijk uit te smokkelen.

In 1949 stichtte hij de charitatieve beweging Emmaüs, die zich vooral inzet voor dak- en thuislozen. In opiniepeilingen was de priester vaak de populairste Fransman. Abbé Pierre stierf in het ziekenhuis van Val-de-Grâce na een infectie van de luchtwegen.

De Nederlandse Emmaüsbeweging herdenkt Abbé Pierre als een geliefde persoonlijkheid die zijn leven in het teken van de bestrijding van de armoede stelde. Hij hielp de armen, hij stelde zijn huis open voor daklozen en ging met hen aan het werk als 'voddenrapers'.

Inmiddels is de Emmaüsbeweging in vijftig landen actief. In Nederland bestaat Emmaüs sinds 1956. Jan en Liesbeth Wilken waren de initiatiefnemers. Zij hadden als vrijwilliger bij Emmaüs in Parijs gewerkt en richtten de Stichting Emmaüsvrienden Nederland op die in de geest van Abbé Pierre spullen inzamelde en verkocht.

De Franse priester Abbé Pierre
Abbé Pierre, 1912-2007