Eis van 4 jaar tegen hoofdverdachte Laurent-proces

Redactie
Icoon KoningshuisDe Belgische justitie eist vier jaar cel tegen de hoofdverdachte van de fraude bij de Belgische marine, de Belg Marc Luypaerts (50) uit het Nederlandse Hoensbroek.

Tegen zijn ex-vrouw is een jaar cel geëist, zo bleek woensdag bij het proces in Hasselt. De aanklager vroeg tevens een beroepsverbod voor het voormalige aannemersechtpaar van respectievelijk tien en acht jaar.

Het leeuwendeel van de valse facturen voor de fraude kwam van hun bedrijven LKT Light Solution en LFE Tapijten. Met de oplichting van de Belgische marine is 2,2 miljoen euro gemoeid. Zo'n 175.000 euro daarvan bleek besteed aan goederen en klusjes voor de Belgische prins Laurent.

Laurent getuigde dinsdag in een unieke verschijning in de rechtszaal dat hij niet wist dat het geld afkomstig was van fraude: hij ging ervan uit dat de marine dit boekhoudkundig goed had geregeld.

Noël Vaessen, de voormalige vertrouwensman van Laurent, kan drie jaar cel krijgen. Tegen andere betrokken zijn celstraffen van negen maanden tot drie jaar geëist.

De aanklager zei dat het hier om ernstige feiten gaat, waarbij de Belgische staat en de belastingplichtigen zijn benadeeld.

Zie ook:
'Laurent zou moeten werken voor de kost'
Regering maakt verhoor prins Laurent mogelijk en
Belgische prins wist wel van fraude