Thailand onderzoekt misbruik tsunamigelden

Redactie
BuitenlandsThailand begint een onderzoek naar vermeend misbruik van geld bestemd voor de identificatie van slachtoffers van de tsunami van 2004. Dat zei de nationale politiechef Kowit Watana maandag tegen het persbureau AFP.

Het geld was gedoneerd door de Verenigde Staten en zes Europese landen waaronder Nederland. ''We zullen onderzoeken waar we hun geld aan hebben gespendeerd'', zei de generaal. Het Engelstalige blad Nation meldde eerder dat 60 procent van het gedoneerde geld ter waarde van 60 miljoen baht (1,25 miljoen euro) was ''verkwist en verdwenen als reis- en andere diverse kosten''.

Gestolen
''Om eerlijk te zijn, iemand heeft het geld van onze burgers gestolen'', citeerde Nation een bron. In Thailand vielen door de tsunami 5400 doden.

Naast de VS en Nederland hebben Groot-Brittannië, Finland, Frankrijk, Duitsland en Zweden bijgedragen aan het fonds. Deze landen hebben volgens de krant gezamenlijk een aanklacht ingediend bij de Thaise politie waarin wordt aangedrongen op een onderzoek.

Na de tsunami werd het grootste internationale forensische onderzoek ooit opgezet langs de Zuid-Thaise Andamankust om de doden te identificeren. Ongeveer de helft van de 5400 doden in Thailand waren buitenlandse vakantiegangers. De natuurramp kostte aan 36 Nederlanders het leven.