'Geen voorkennis genocide Srebrenica'

Redactie
AlgemeenHoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië -Tribunaal beschikt over geen enkel bewijs dat de internationale gemeenschap van tevoren wist van plannen om in Srebrenica een genocide te plegen. Dit zei de woordvoerder van de Zwitserse vrijdag tegen het ANP.

Een eerder deze week in het Franse weekblad Paris Match gepubliceerd interview was niet geautoriseerd. In de gepubliceerde tekst, waaruit andere media hebben geciteerd, wordt gesuggereerd dat het Westen de massaslachting onder duizenden moslims van tevoren verwachtte en er toch niets tegen deed.

Als Del Ponte bewijs had gehad over voorkennis van de internationale gemeenschap over plannen voor de volkenmoord van Srebrenica, dan had zij dat gepresenteerd tijdens het proces tegen ex-president Slobodan Milosevic van Servië, aldus haar woordvoerder vrijdag.

Er is al jaren veel speculatie over wat het Westen van tevoren had kunnen weten over de genocide van Srebrenica. Duidelijk was destijds voor de Nederlandse Dutchbat-militairen in de enclave dat er Bosnisch-Servische troepenbewegingen en -versterkingen waren. De medewerkers van Del Ponte hebben echter voor het tribunaal herhaaldelijk betoogd dat het besluit tot de massamoord pas is genomen na de val van de enclave op 11 juli 1995.



Een deel van de later opgegraven slachtoffers