'Marijnissen betrouwbaarst en bekwaamst'

Daan (DaanA)
Icoon VerkiezingenSP-leider Jan Marijnissen is zowel de betrouwbaarste als de bekwaamste lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat vinden de mensen die het Kieskompas, een alternatief voor de Stemwijzer, ingevuld hebben. Na de vragen over het programma werd ook gevraagd wat men van een aantal politici vond. Op betrouwbaarheid scoorde Marijnissen een 7,4 en op bekwaamheid een 7,2. In beide categorieën wordt hij op de voet gevolgd door André Rouvoet, met respectievelijk een 7,3 en een 7,1.

In de test doen mensen die vaak populistische trekjes verweten worden het slecht op het gebied van betrouwbaarheid. Olaf Stuger, de lijsttrekker van Lijst Vijf Fortuyn, staat onderaan, vergezeld van, in oplopende volgorde, Geert Wilders, Marco Pastors en Rita Verdonk. Ook Wouter Bos scoort niet hoog: hij zit net onder het midden. Halsema en Balkenende doen het beter, met een derde en een vierde plaats.

Bij bekwaamheid lijkt het beeld redelijk hetzelfde, met dat verschil dat Bos en Balkenende bijna van plaats verwisseld zijn. Bij de onderste vijf zijn er geen veranderingen. VVD-leider Mark Rutte scoort in beide categorieën net bovengemiddeld, met twee keer een ruime zes.


Jan Marijnissen