Zelfverbranding dominee uit angst voor islam

Laura (_Arual_)
Icoon BuitenlandsIn het Duitse Erfurt heeft een 73-jarige dominee zich overgoten met benzine en zichzelf in brand gestoken. Hij deed dit uit angst voor de islam. Het drama gebeurde in een Augustijnenklooster.

De man had een afscheidsbrief geschreven aan zijn vrouw, waarin hij verklaarde al jaren bezorgd te zijn om de ontwikkeling van de islam. De actie van de Lutherse dominee is een kopie van die van Oskar Brüsewitz, die zich in 1976 in brand stak uit protest tegen het DDR-regime. Voordat de dominee zich in brand stak, riep hij ''Voor Jezus en Oskar!''

De zelfverbranding gebeurde op 31 oktober, oftewel de Dag van de Reformatie. Op deze dag wordt gevierd dat Maarten Luther de reformatie begon door stelling te nemen tegen de katholieke kerk.

De dominee wilde zich verbranden tijdens een kerkdienst die net was begonnen. Maar nadat hij zichzelf in brand had gestoken, kreeg hij het niet meer voor elkaar om de deur van de kerk te openen. Hij viel vervolgens in een bouwput, waar hij later door monniken werd gevonden. De man heeft een tijdje met zware brandwonden in het ziekenhuis gelegen. Hij is inmiddels overleden.