Britse IRA-spion dood aangetroffen

Daniël (stanthegunman)
Icoon BuitenlandsDenis Donaldson, een voormalig kopstuk van Sinn Féin, de politieke tak van de Irish Republican Army (IRA), is gisteren dood aangetroffen. Zijn verminkte lichaam werd gevonden in het geïsoleerde huis waarin hij was ondergedoken. Donaldson was ondergedoken sinds hij twee maanden geleden publiekelijk toegaf zeker 20 jaar lang een Britse spion binnen de partij te zijn geweest.

Donaldson, die ooit veroordeeld werd voor het plegen van een bomaanslag, werd in december op een persconferentie als spion genoemd. Donaldson bleek niet allen bij de IRA te hebben gespioneerd, maar bij de 'British Security Service' ook de gegevens van 2000 mensen die onder bescherming stonden van de Britse geheime dienst te hebben gestolen. Al deze mensen moesten vervolgens verhuizen.

De Ierse regering veroordeelde direct na de bekendmaking de moord op Donaldson. Zij gaan er niet van uit dat het om een zelfmoord gaat. Bertie Ahern, de Ierse premier, sprak de hoop uit dat "Wie er ook verantwoordelijk is voor deze gruweldaad, hij snel berecht zal kunnen worden". Ook de Britse premier Tony Blair veroordeelde de moord.

Sinn Féin leider Gerry Adams heeft benadrukt dat de IRA niets te maken wil hebben met de zaak en heeft de moord scherp veroordeeld. De leider van de Ulsters Unionists (een Noord-Ierse politieke partij), Sir Reg Empey, denkt dat de autoriteiten nooit zullen weten wie er achter de moord zit. "Het was bijna niet te voorkomen. Een hoop mensen binnen de IRA en andere organisaties zullen beter slapen nu ze weten dat hij uit de weg geruimd is".


Denis Donaldson