AIVD: 'Dreiging komt van eigen bodem'

Bart (veekeend)
Icoon Terrorisme Steeds vaker komt de dreiging van terrorisme in Nederland van eigen bodem en niet uit het buitenland. Dat meldt de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ook de eerder geschatte groep van 150 personen, die actief is in islamitische terreurnetwerken, blijkt volgens de AIVD nu veel groter te zijn.

De groep bestaat volgens de inlichtingendienst steeds meer uit in Nederland geboren en getogen jonge moslims die radicaliseren. Daarbij speelt het internet een belangrijke rol. Netwerken kunnen binnen korte tijd overgaan tot geweld, zonder enige aansturing van buitenaf. Volgens de AIVD kan het het radicalisme onder jongeren het beste bestreden worden door oplossingen vanuit de moslimgemeenschap zelf.

Doel van de jihad-cellen in Nederland zijn doorgaans politici en opiniemakers. Hierbij valt het de AIVD op dat er veel vrouwen deelnemen aan de terreurnetwerken. Zij nemen vaak zelf initiatieven, in plaats van een ondergeschikte rol aan te nemen. Op deze twee punten wijkt Nederland af van andere Europese landen volgens de AIVD.