Brandveiligheid discotheken onder de maat

Nolius
Icoon AlgemeenDe brandveiligheid in discotheken laat te wensen over. Volgens de inspectie van het ministerie van VROM houden scheidingswanden niet lang genoeg vuur tegen, is de vluchtroute niet goed aangegeven en weten eigenaren van discotheken vaak niet hoeveel mensen er binnen zijn. De inspectie onderzocht dertig disco's, waarvan er twee direct maatregelen moesten nemen. Naar aanleiding van de resultaten hebben VROM, discotheekeigenaren, gemeenten en de brancheorganisatie tips op een rijtje gezet om de brandveiligheid te verbeteren.

Ondanks de gebreken voldoen de meeste disco's toch voor een groot deel aan de veiligheids- en gezondheidsregels. Volgens de inspectie moeten ook gemeenten beter te werk gaan, want soms houden ze te weinig toezicht. Daarnaast werken ze vaak niet goed met de brandweer samen, zegt de VROM-Inspectie.

Een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) stelt dat de VROM-Inspectie een "te somber beeld schetst". De brancheorganisatie van onder meer discotheken wijst erop dat de uitgaansgelegenheden sinds de ramp in Volendam fors hebben geïnvesteerd in veiligheid.