Amsterdamse rechtbank test 'supersnelrecht'

Bart (Rabrynil)
Icoon JustitieDe Amsterdamse hoofdstedelijke rechtbank start vanaf komende woensdag met een proef die bij de rechters-commissarissen meer tijd vrij moet maken voor de "complexe of omvangrijke zaken". Het is dan mogelijk dat verdachten van "eenvoudige of kleine" misdrijven supersnel worden berecht. Zolang de proef loopt, kunnen verdachten die bekennen binnen drie dagen en vijftien uur na aanhouding voor de rechter geleid en berecht worden.

Mensen die door de politie zijn opgepakt als verdachte worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij beslist of de gehele aanhouding op goede gronden heeft plaatsgevonden. Daarna bepaalt hij of de verdachte langer moet worden vastgehouden. In het geval van de Amsterdamse proef wordt de verlenging van de detentie van de verdachte overgeslagen. Binnen 3 dagen wordt een verdachte voorgeleid aan een politierechter die bepaalt of de verdachte met geldige redenen wordt vastgehouden en daarnaast behandelt hij de zaak inhoudelijk.

Bij "eenvoudige of kleine" misdrijven zal deze nieuwe werkwijze toegepast worden. Hierbij kan men denken aan winkeldiefstal, het bezit van valse papieren of een inbreker die op heterdaad wordt betrapt. Nog voor de zomer van dit jaar zal de proef worden geëvalueerd.