ProRail: 'Geen praalwagens over het spoor'

Bart (Rabrynil)
Icoon VervoerSpoorbeheerder ProRail heeft gisteren een verzoek gedaan aan alle carnavalsverenigingen om geen praalwagens het spoor over te laten steken. Het oversteken van het spoor met een carnavalswagen zou in meerdere opzichten gevaar kunnen opleveren.

Aanleiding voor het verzoek is een prinsenwagen die begin dit jaar vast kwam te staan tussen spoorbomen die net dichtgingen. Met een noodstop kon de intercity door de machinist net op tijd tot stilstand gebracht worden. Volgens Eric Drent, woordvoerder van ProRail, komt het vaker voor dat een stoet even stopt en een wagen tot stilstand komt op het spoor. Ook zijn sommige wagens te hoog, waardoor ze gevaarlijk dicht in de buurt komen van de bovenleiding. "Op de bovenleiding staat 1500 volt", aldus Drent. Dat levert uiteraard een gevaarlijke situatie op.

In het geval dat een optocht geen andere mogelijkheid ziet dan het spoor over te steken, dan moet de politie er toezicht op houden. Dat vindt de woordvoerder van ProRail. ProRail komt met het verzoek op het moment dat de meeste carnavalsverenigingen beginnen met de voorbereidingen voor het aankomende carnaval.