Huiver bij VVD voor 'D66-ideeën'

Jasper (Flumina)
pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

De achterban van de VVD zal vandaag in Groningen knopen moeten doorhakken over een nieuw Liberaal Manifest. De ontwerptekst is geschreven door een commissie onder leiding van burgemeester Geert Dales van Leeuwarden. Vooral de staatkundige hervormingen kunnen op zware kritiek rekenen.

Zo staan in de ontwerptekst de gekozen burgemeester en de gekozen formateur op de agenda. De VVD is hier erg huiverig voor. "Het lijkt wel of wij de kroonjuwelen van D66 willen overnemen op het moment dat die bij D66 op de achtergrond beginnen te raken", aldus een lid vrijdagavond op de voorbespreking.

Geert Dales probeert de leden te overtuigen door te wijzen op het regeerakkoord: de gekozen burgemeester en de versterking van de positie van de minister-president zijn daarin opgenomen. Dit wordt niet door iedereen gedeeld. VVD coryfee Henk Vonhoff: "Het regeerakkoord was het resultaat van onderhandelen met andere partijen. De gekozen burgemeester en formateur stonden niet in ons verkiezingsprogram."

Vandaag zal blijken of deze plannen het zullen overleven. Een verwerping van de staatkundige hervormingen is pijnlijk voor VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen omdat hij zich daarvoor heeft ingezet.