JA-stemmers komen op in peilingen

Rob (R@b)
Nog steeds is een meerderheid van de Nederlanders van plan om tegen de Europese Grondwet te gaan stemmen aanstaande woensdag. Het aantal JA-stemmers wint echter snel terrein, zo blijkt uit de Europese Barometer van Interview-NSS en het televisieprogramma NOVA.

Uit de peiling blijkt dat van alle ondervraagden 14% 'Ja' zal stemmen en 17% 'Nee'. Vorige week was nog maar 10% voor en 18% tegen. In totaal zegt 58% van de Nederlanders niet te gaan stemmen, 2% minder dan vorige week.

TNS Nipo
De verschuiving naar JA blijkt ook uit een peiling van TNS Nipo, die in opdracht van het RTL Nieuws werd gehouden. Daar zegt van het aantal mensen dat aangeeft te gaan stemmen 52% NEE en 36% JA. Vorige week was deze verhouding nog 54% om 27%.

TNS Nipo zegt dat de stijging van de JA-stemmers met name komt door een omslag bij de hoger opgeleiden. Van hen zegt nu een meerderheid vóór te stemmen. Bij de vorige peiling hadden onder de hoogopgeleiden de tegenstemmers nog de overhand. Middelbaar en lager opgeleiden blijven echter bij een 'Nee'.

= = =
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!.